Over ons

Wie zijn wij?

‘Wij’ staat voor Tineke van der Veer en Irene Steenman.

Zo’n 20 jaar geleden hebben we elkaar ontmoet in het hoge Noorden.

We werkten er beiden als gedragswetenschapper binnen een chaotische organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Er woonden veel mensen met fors probleemgedrag. Bij nader inzien bleek daar vaak de diagnose autisme onder te zitten.

Die ontmoeting is de start geworden voor het ontwikkelen van de ASSwijzer.

Wij merkten dat ‘structuur en voorspelbaarheid’ voor veel mensen met autisme echt niet de oplossing is. Mensen met autisme hebben meestal in de loop der jaren zo hun eigen voorspelbaarheid ‘geregeld’. Ze laten zich dat ook niet zo maar afpakken. Sterker nog: onze manier van structuur aanbrengen kan voor hun een extra portie stress betekenen. Met dat inzicht zijn we samen verder gegaan. Dat inzicht is de basis geworden van het ontwikkelen van de ASSwijzer.

Van een idee, een inzicht, is het nu een navolgbaar model geworden, compleet met vragenlijsten en hulpformulieren. Tineke is er zelfs in 2013 op gepromoveerd.

Wat we gemeen hebben met elkaar is

  •  plezier in onze contacten met mensen met autisme. ‘Vreemd’ past niet in ons woordenboek.
  • onze betrokkenheid met de omgeving met de mensen met autisme: ouders, teams, onderwijskrachten.
  • onze droom: de ASSwijzer de wereld in! Hoe meer professionals weten hoe de ASSwijzer toe te passen, hoe meer mogelijkheden elk individu met autisme heeft om zich te ontwikkelen te ontplooien.
  • onze professionaliteit; we volgen wat er ontwikkeld wordt op het gebied van autisme. We vragen feedback wanneer we de ASSwijzer zelf toepassen, wanneer we anderen leren hoe je het model toe kunt passen.

Naast wat we delen, zijn we ook heel verschillend. Dat zorgt voor prima aansluitingen. Waar Tineke prachtige digitale schema’s tevoorschijn tovert, verzint Irene unieke oplossingen voor alle vraagstukken die het hebben van autisme met zich mee kunnen brengen.

Waar Tineke kan denken in modellen, kan Irene ‘autistisch denken’.